

Anders kijken naar ingewikkelde vraagstukken voor het platteland
Anders kijken naar ingewikkelde vraagstukken voor het platteland
Dat designers een andere kijk hebben op complexe problemen hebben al heel wat agrarisch ondernemers ontdekt. Voor de 16 teams van Brood en Spelen is het nog nieuw en onwennig. En daarom bood Agri meets Design samen met de innovators van Van Berlo ze een Masterclass Design Thinking aan.
Wat is Design Thinking?
Volgens Boudewijn Soetens, Innovation & Strategy Director bij Van Berlo, is Design Thinking een alternatieve manier om ‘wicked problems’ aan te pakken. Dat zijn complexe en veranderende vraagstukken waarbij veel verschillende belangenhouders betrokken zijn. Vaak conflicteren de doelen en wensen van deze stakeholders, wat het nog ingewikkelder maakt om oplossingen te vinden. De Design Thinking-werkwijze kenmerkt zich door het goed afbakenen van het vraagstuk, het laten participeren van de diverse betrokken partijen en het visueel maken van de mogelijke oplossing.
Empathisch onderzoekPhilémonne Jaasma, Strategist Innovation bij Van Berlo, werkt bijna dagelijks met Design Thinking. Ze legt uit dat het betrekken van belangenhouders begint met empathisch onderzoek. Dat is niets meer of minder dan écht luisteren naar anderen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het vaak niet. Deelnemer Dyon Temming herkent dat.
Dyon: “Samen met Bart Achterkamp werk ik aan het project ‘Wat een eikels in het Twentse landschap’. Wij willen mensen aan het eikels-eten krijgen. Het is goed voor de koolhydratenconsumptie en het is goed voor het landschap. Maar ja, hoe krijg je mensen zo ver dat ze eikels eten? En net zo belangrijk: hoe krijgen we het voor elkaar dat boeren eikels gaan produceren? Ik hoop dat ik vandaag leer hoe we dat soort gesprekken moeten aanpakken.”
Duidelijkheid door prototypingNaast het grondig onderzoeken van wat doelgroepen beweegt, is ‘prototyping’ een instrument wat veel wordt toegepast in Design Thinking. Zo’n prototype is een proefopstelling of 3D-model dat je letterlijk van alle kanten kunt bekijken. Deelnemer Ank van Maanen ziet de meerwaarde wel van zo’n 3D-model. Ank: “Mijn agroforestry-project heet ‘Weet wat je eet’. Agroforestry is een landgebruiksysteem waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Door het maken van een proefopstelling wordt het veel duidelijker hoe de aanplanting van de bomen en gewassen het best kan worden uitgevoerd. Het is niet alleen verhelderend voor mezelf, maar voor het hele team en waarschijnlijk ook voor de boeren waarmee we het gesprek willen aangaan.”
Coaching door de provinciesHoe gaan de teams van Brood en Spelen straks verder? Ze kunnen in elk geval rekenen op coaching van specialisten van de provincies Noord-Brabant, Overijssel (beide partner van Agri meets Design) en Gelderland.
Eugene van Lieshout van de provincie Noord-Brabant: “Mijn rol is aansturen en aanjagen. Daarnaast help ik teams bij het voeren van gesprekken met bijvoorbeeld gemeenten en het verkennen van netwerken. Er zijn binnen de provincie veel mensen bezig met innovatie, agri en food, maar het is soms lastig om de juiste personen te vinden. Ik zorg ervoor dat de lijntjes kort worden.”
Andere blogs
- Een natuurinclusief landbouwsysteem
- Op werkbezoek in Toscane
- De das heeft het voedselbos al ontdekt
- Het grootste voedselbos van Nederland
- A match made in Klarenbeek
- “Alles wat aandacht krijgt groeit”
- Anders kijken naar ingewikkelde vraagstukken voor het platteland
- Beeldverslag: Inspiratiebijeenkomst #2 Gelderland Overijssel
- Beeldverslag: Inspiratiebijeenkomst #2 Noord-Brabant
- Blijf radicaal en deins niet terug
Over de prijsvraag
De prijsvraag Brood en Spelen doet een beroep op boeren en ondernemende grondeigenaren: ontwikkel samen met ontwerpers en anderen met vernieuwende ideeën perspectieven voor het platteland.
Contact
Neem contact met ons op via de contact pagina