

“Grijp je kans”
“Grijp je kans”
Over een paar weken weten we hoeveel boerenslimheid, ontwerpkracht en ondernemerszin de hooivork heeft opgepakt. Met welke radicale en creatieve ideeën ons buitengebied weer een beetje mooier en vitaler gemaakt kan worden.
Op de Brabantse zandgronden ligt er een kans voor maar liefst acht prijswinnaars om een creatief idee – voorzien van kennis en financiële middelen – uit te werken tot een concreet plan. En dat is niet alleen mooi voor die acht plekken, maar het levert ook een schat aan informatie en inspiratie op die wij zorgvuldig zullen koesteren en delen.
De rijksadviseurs kozen niet voor niets voor de zandgronden in Brabant, Gelderland en Overijssel. Daar is de veehouderij in transitie. Daar zoeken ondernemers nieuwe oplossingen.
In Brabant beschikken we over ontwerpkracht, denk aan de Dutch Design Week in Eindhoven. We willen die graag koppelen aan de opgaven in het buitengebied. Er is veel ondernemerschap, mensen die vooruit willen. Die mensen hebben behoefte aan de inbreng van ontwerpkwaliteit om tot nieuwe oplossingen en mogelijkheden te komen.
Radicale ideeën hebben we hard nodig voor de grote opgaven waar het platteland – ook in Brabant – voor staat: de zorg voor een gezonde leefomgeving en het behoud van het cultuurlandschap, de transitie van de veehouderij, nieuwe functies voor lege stallen, het inspelen op klimaatverandering, vergrijzing, en het investeren in leefbaarheid.
Op en heleboel terreinen doen we het best goed: de Brainportregio, de herinrichting van het rivierenlandschap en de slimme logistiek in Midden- en West-Brabant. Maar in Brabant heerst ook weerstand tegen wat echt noodzakelijke veranderingen zijn.
Een grote zorg is daarnaast de klimaatverandering. Kijk naar de afgelopen zomer, toen de boeren in Zuidoost-Brabant binnen zes weken te maken kregen met wateroverlast én verdroging.
De overheid is vaak onnodig verkokerd. Zo geldt agrarisch natuurbeheer alleen voor niet-natuurgebieden en windmolens mogen niet op bedrijventerreinen, terwijl daar juist veel vraag naar energie is. We moeten slimmere oplossingen bedenken.
Daarom hebben we ons als provincie, samen met onder meer de waterschappen, het Groen Ontwikkelfonds Brabant, ZLTO, de gemeente Deurne en de gemeenten van de Brabantse taskforce VAB’s aan de prijsvraag Brood en Spelen verbonden.
Ik ben er van overtuigd dat het bundelen van zoveel Brabantse ondernemerszin, ‘boerenslimheid’ en ontwerpkracht leidt tot prachtige nieuwe initiatieven voor ons platteland.
Dus.. heb jij dé plek? Het idee? Een droom? Grijp deze kans aan om hem te verwezenlijken!
Andere blogs
- Een natuurinclusief landbouwsysteem
- Op werkbezoek in Toscane
- De das heeft het voedselbos al ontdekt
- Het grootste voedselbos van Nederland
- A match made in Klarenbeek
- “Alles wat aandacht krijgt groeit”
- Anders kijken naar ingewikkelde vraagstukken voor het platteland
- Beeldverslag: Inspiratiebijeenkomst #2 Gelderland Overijssel
- Beeldverslag: Inspiratiebijeenkomst #2 Noord-Brabant
- Blijf radicaal en deins niet terug
Over de prijsvraag
De prijsvraag Brood en Spelen doet een beroep op boeren en ondernemende grondeigenaren: ontwikkel samen met ontwerpers en anderen met vernieuwende ideeën perspectieven voor het platteland.
Contact
Neem contact met ons op via de contact pagina