Dinkelland, Overijssel
› Nieuwe teelten en nieuwe voedselketenWoldhoes is een landgoed in oprichting in Twente. Hier willen we natuur en voedselproductie combineren in een boomrijk landschap. Noten van bomen en struiken leveren de benodigde koolhydraten en wij vinden de Eikel de belangrijkste noot. Eikels zijn immers een belangrijke koolhydraatbron en de eikenboom past bij uitstek bij Twente.
Via het eten van eikenproducten kunnen we de maatschappelijke en economische waarden op het platteland optimaliseren. Een op eiken gebaseerd productielandschap is rijk aan natuurwaarden, biedt grote voordelen op gebied van klimaat, water, duurzaamheid & recreatie en levert tegelijk een groot deel van het voedsel voor de regio.
Woldhoes wil een startpunt zijn van dit nieuwe productielandschap. Een voorbeeldlocatie en kenniscentrum voor het verwerken van eikels tot smakelijke producten. Ook hopen we andere grondeigenaren te inspireren om mee te doen en eiken te planten op hun (landbouw)grond.
We werken hiervoor aan:
de verwerking: van verse eikels via pellen, malen, ontlooien en drogen tot lang houdbaar eikenmeel;
de ontwikkeling van smakelijke en aantrekkelijke eikelproducten op basis van eikenmeel;
het aanplanten van jonge eiken voor landschap, natuur en oogst van de toekomst;
het uitdragen van deze visie, te beginnen in de regio Twente.Wij ambiëren hiermee dat op termijn een flink deel van de Europeanen wekelijks eikelproducten eet uit natuurrijke regionale landschappen op huidige landbouwgrond waar bomen zijn bijgeplant. Het eten van eikelproducten vergroot de betrokkenheid bij en trots op het landschap. Eiken zijn ook voor boeren een interessante optie: als één van de noten zijn ze een potentiële inkomstenbron.
Door de vele functies van de eik weer te waarderen en er nieuwe functies aan toe te voegen wordt de eik een aanjager voor plattelandsontwikkeling. De eik heeft hierin een multifunctionele rol: voeding, biodiversiteit, landschap, CO2-opslag, waterretentie, verhogen organische stof en schaduw voor dieren.
TEAM
procesbegeleiding
Natuurlijk in je kracht
ecoloog
Woldhoes
grondeigenaar
Batweter
landschapsontwerp en natuurfilosoof
Part of Nature
architect
Can you imagine
landschapsontwerp
Het Buitenburo
VISIEDOCUMENTEN
VISIEDOCUMENTEN (Eerste ronde)
REGIO ZUID
De proefboerderij fungeert als aanjager voor de transitie naar duurzame productie van dierlijke en plantaardige eiwitten. De voormalige functie van locatie als KI-station blijft afleesbaar door de dekstal, het laboratorium en de vide te bewaren en een nieuwe functie te geven. Hierdoor wordt de geschiedenis van de eiwitproductie en de noodzakelijkheid van de eiwittransitie verteld. In de nieuwe situatie bieden de gebouwen ruimte aan ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden die samenwerken en experimenteren op het gebied van de transitie van de primaire sector.
Daarnaast voorziet de campus voor een deel in de dorpsbehoefte van sociale woningbouw, maar vormt hiermee ook een natuurlijke buffer van de jaren 70 wijk naar de bedrijvigheid op het terrein en verbindt deze ook in het erfconcept van woon-werklandschap. Het biedt een uniek concept van wonen en startupmogelijkheden en vormt een cross-overproeflocatie voor de ambities van het Land van Cuijk. Landbouw, wonen, leven en recreëren hoeven elkaar niet in de weg te zitten, maar versterken elkaar juist. Dit soort vrijplaatsen voor innovatie geven ruimte voor nieuwe grensverleggende bedrijvigheid en dit concept voorziet in de behoefte aan een regelarm landschap om samen te innoveren in cross-overs.
Er wordt letterlijk en streep door de locatie getrokken vanwege beëindiging van het KI-station. Deze symbolische lijn vormt een rode draad door de ruimtelijke overgang van het dorp in wonen, campus, recreëren, werken, natuur, landbouw en eindigt in het open landschap met ruimte voor de veehouderij. Deze lijn vormt tevens een afronding van het recreatieve ommetje vanaf het centrum zuidelijk rond de kern via de varkenszichtstal naar de Circulaire boerderij Beers.
Vermeulen, Marco
TEAM
Architectuur, stedenbouw, landschap, onderzoek
StudioMarcoVermeulen
Grondeigenaar
Tweelinden
Stedenbouwkundige
StudioMarcoVermeulen
adviseur
AgriFood Capital
adviseur
Derks Advies
architect
Studio Marco Vermeulen
REGIO ZUID
Naar aanleiding van een landschapsinventarisatie en een uitgebreide deskresearch is een inrichtingsplan voor dit perceel opgesteld, waarbij zowel natuurontwikkeling als akkerbouwproductie centraal staan. Uit dit onderzoek blijkt dat een ‘Natuurakker’ kan bijdragen aan het verbeteren van de waterregulatie, het zuiveringsvermogen van de bodem, biodiversiteit en de bodemvruchtbaarheid en het verminderen van erosie.
De bodem een zeer invloedrijke factor voor dit onderzoek, die de inrichting van de ‘Natuurakker’ stuurt en bepaalt welke doelsoorten/gewassen er kunnen groeien. Nu blijkt dat er grote verschillen in organische stofgehalte in de bodem van het perceel zitten en dat dit gehalte moet worden verhoogt. De keuze om optimaal gebruik te maken van de verschillen in organische stofgehalte in de bodem, heeft geleid tot een faseplan. Daarmee wordt de bodem in fasen verbeterd en in een gunstigere staat gebracht voor zowel akkerbouw als natuurontwikkeling. Het teeltplan van de ‘Natuurakker’ is vervolgens zo ingericht dat nauwelijks bodemgebonden ziektes zullen voorkomen en er nauwelijks chemische ingrepen nodig zijn. Door de strokenteeltmethode toe te passen wordt de biodiversiteit vergroot en de weerbaarheid verhoogd.
Dit onderzoek en het daar uit voortvloeiende inrichtingsplan is vooral gebaseerd op theoretische informatie. Aangezien er niet eerder in deze vorm een ‘Natuurakker’ is aangelegd, is het nog niet mogelijk te concluderen of de te verwachten resultaten in werkelijkheid zullen worden bereikt. Daarom wordt aanbevolen de ‘Natuurakker’ daadwerkelijk aan te leggen en gedurende meerdere jaren te monitoren in de praktijk.Natuurakker
TEAM
Lectoraat Innovatief ondernemen met natuur
HAS Hogeschool
Landschapsarchitect
OVSL Oog voor Schoonheid Landschapsarchitectuur
Grondeigenaar
Akkerbouwer
Ing. Tuinbouw en Akkerbouw
-
Landschapsontwerper
-
REGIO ZUID
Het landschap van de Brabantse zandgronden is de afgelopen decennia onderwerp geweest van omvangrijke transformaties, die diepe sporen hebben getrokken in het landschap en de samenleving. Hier vond bij uitstek de schaalvergroting en intensivering plaats van het agrarische grondgebruik met de bijkomende verarming en verdroging van het landschap en de bodem en een afname van de biodiversiteit.
Het plangebied, landgoed Wilhelminapark, is één van de ontginningslandgoederen van de Brabantse zandgronden, gelegen tussen Boxtel en Vught.
Met de inzending ‘de Wederkeer van het pastorale landschap’ hebben MTD landschapsarchitecten en Herenboeren Boxtel / Herenboeren Nederland de gezamenlijke ambitie om voor het Wilhelminapark te werken aan een verdere verduurzaming van de landbouw, het dichter bij de consument brengen van de voedselproductie en het versterken van nieuwe vormen van communiteit. Dit in combinatie met een (her)nieuw(d)e schaalverkleining van het landschap, het versterken van de ecologische waarden en biodiversiteit en het beleefbaar maken van het landschap en natuur.
In de plannen wordt voorgesteld op het landgoed een Vlaamse Schuur te introduceren als hart van het circulaire agrarische bedrijf en van de coöperatie. Er is een padenstructuur ontwikkeld, die de verschillende onderdelen van het gemengde agrarische bedrijf en het landschap beleefbaar maakt. Deels zijn deze gekoppeld aan de opnieuw geïntroduceerde houtwallen met een betekenis voor de productie en consumptie van vruchten door mens en dier.
Deze houtwallen versterken een schaalverkleining van het landschap en de biodiversiteit. Maar zij leveren tevens een positieve bijdrage aan de waterhuishouding en het microklimaat op het Wilhelminapark.
Door de strategische ligging van het Wilhelminapark tussen Boxtel en Vught kan het landgoed hierbij tevens een betekenis krijgen in het versterken van de verbindingen tussen stad en buitengebied.
Het historische kaartmateriaal van Brabant en het Groene Woud van rond 1950 heeft een belangrijke inspiratiebron gevormd voor het toevoegen van een nieuwe tijdslaag aan het plangebied; voor de wederkeer van het pastorale landschap!
Franke, Lisa
TEAM
Landschapsarchitectuur
MTD landschapsarchitecten
Landschapsarchitectuur
MTD landschapsarchitecten
Landschapsarchitectuur
MTD landschapsarchitecten
Grondeigenaar
Herenboeren Boxtel
Coörperatie Herenboeren
grondeigenaar
REGIO ZUID
Als eigenaar van een VAB-locatie heeft men vaak de wens om overtollige bebouwing op de eigen locatie te slopen en de bestemming te wijzigen. Voor de uitvoering hiervan hikken eigenaren van VAB-locaties tegen zowel kosten als regelgeving aan. Door de VAB-bestemming en deze oude gebouwen is de locatie vrijwel onverkoopbaar, omdat potentiële kopers zich bij een koop vrijwel direct verbinden aan zowel sloop- als procedurekosten en dat is niet wenselijk.
Gemeente Zundert kent veel VAB-locaties in het buitengebied. Om tot een oplossing voor deze problematiek te komen stelt Hofstede aan de Dreef een sloopbonusregeling voor. In deze regeling melden eigenaren van VAB-locaties zich aan bij de initiatiefnemers van Hofstede aan de Dreef. Zij organiseren vervolgens de procedure en nemen een deel van de sloop- en procedurekosten op zich.
De overtollige bebouwing op de VAB-locatie(s) wordt gesloopt en in ruil hiervoor worden geclusterde wooneenheden toegevoegd op een unieke locatie zoals Hofstede aan de Dreef. Door middel van een puntensysteem wordt m2 oude bebouwing omgezet naar woningen.
Met de sloopbonusregeling beantwoordt de ontwikkeling van Hofstede aan de Dreef verschillende opgaven. De eerste opgave is het voorkomen van langdurige leegstand in het buitengebied. Het slopen van overtollige bebouwing in het buitengebied zorgt er onder andere voor dat criminele activiteiten tegengegaan worden, asbest gesaneerd wordt en dat het landschap niet verloederd. Het is een gemeentebreed vraagstuk en biedt kansen om het buitengebied van Zundert een transitie te geven. De tweede opgave is het creëren van levensloopbestendige woningen waaraan een tekort is binnen de kern van de gemeente.
Meer informatie over het initiatief is te vinden op: aandedreef.nl/>Schoenmakers, Ad
TEAM
Architectuur/ruimtelijke ordening
Architecten Buro Schoenmakers / Schoenmakers Advies Achtmaal
Grondeigenaar
Floribras Garden Plants
Architecten Buro Schoenmakers / Schoenmakers Advies Achtmaal
Adviseur RO
Floribras Garden Plants
Grondeigenaar
Floribras Garden Plants
Grondeigenaar
REGIO ZUID
De tweede pilotstal komt in het Helvoirts Broek, een belangrijke natuurschakel tussen de Loonse en Drunense Duinen en het Groene Woud. Initiatiefnemer is melkveebedrijf Combee met 65 melkkoeien en 44 ha grond. De bestaande melkveestal voldoet niet meer en ligt te dicht tegen andere bebouwing aan. Daarom is nieuwbouw nabij het bestaande erf nodig.
In het kader van Brood en Spelen is een landschapsplan gemaakt voor het hele bedrijf, een ontwerp en inpassingsplan voor de nieuwe stal en een plan voor herontwikkeling van het bestaande erf. De nieuwe stal en de huisweide komen op de hogere gronden rond de historische bebouwingskern. De stal heeft een transparante opzet en een energiedak met drie kappen, en past daardoor goed in het kleinschalige landschap. De natte gronden in het aangrenzende beekdal worden in natuurbeheer genomen. Hooilanden en kruidenrijke akkers op de flanken van het beekdal zorgen voor eigen voederwinning, wat bijdraagt aan het sluiten van de nutriëntenkringloop.
In de vrijkomende stal op het bestaande erf komen een kaasmakerij, kaaswinkel en ontvangstruimte, met zicht op het beekdal. Het hele erf krijgt een publieksvriendelijke groene inrichting, met een moestuin en een boomgaard. De extra functies helpen om de business case rond te krijgen, maar zorgen er vooral voor dat meer mensen weer kennis kunnen maken met het boerenleven en bewuster worden van hoe hun voedsel wordt gemaakt.
Antonissen, Henk
TEAM
Melkveehouderij
Stichting Duinboeren
Eigenaar
Maatschap Combee
Landschapsarchitectuur
Vista landschapsarchitectuur en stedenbouw
Landschapsarchitectuur
Circular Landscapes
REGIO OOST
Bovendien is de impact van schaalvergroting niet enkel leesbaar in het buitengebied; ook verbindingen van en naar de stad zijn bemoeilijkt. Waar het in vroegere tijden overzichtelijk was waar agrarische producten vandaan kwamen, is dit nu een complexe logistieke markt, die onzichtbaar is geworden voor consument en stadsbewoner.
Melk & Noot introduceert daarom een alternatief landbouwsysteem als een schil rondom Deventer, waarbinnen kleinschalige boerenbedrijven een plek vinden die zich zullen richten op de lokale markt. In dit multifunctionele landbouwsysteem is gezocht naar een combinatie van stripgrazen en eetbare, productieve houtwallen. Door te werken met een gemeenschap van leden rond de boerderij, word de relatie tussen stad en platteland versterkt en kunnen producten lokaal worden afgezet.
Een van de boerenbedrijven binnen deze schil, de Melkbrouwerij, speelt hierin pionier, waarbij een maximaal diverse boerderij ontstaat die als voorbeeld fungeert voor andere boerderijen rondom Deventer. Hiermee ontstaat een recreatief aantrekkelijk en fijnschalig cultuurlandschap dichtbij de stad. Tevens ontstaat een verhoging van biodiversiteit, een prettige leefomgeving voor het vee, een betere balans tussen emissie en opname van CO2 en een verrijking van lokale producten. Melk & Noot hoopt andere boeren, gemeente en provincie te inspireren om samen een gezond landschap achter te laten voor volgende generaties.
Een fijnschalig landschap; goed voor mens, dier en natuur.
Huis in 't Veld, Rick
TEAM
boer | grondeigenaar
De Melkbrouwerij
Landschapsontwerper
MTD Landschapsarchitecten
Landschapsontwerper
MTD landschapsarchitecten
Landschapsarchitect
MTD landschapsarchitecten
boer | grondeigenaar
Klein Swormink Rural Business
boer
Natuurboeren
boerin | grondeigenaar
de Melkbrouwerij
community business developer
the Engagement Company
REGIO ZUID
Binnen het bedrijf worden kringlopen zo veel mogelijk gesloten en wordt maximaal gebruik gemaakt van het regeneratieve vermogen van de natuur. Centraal staan de opbouw van een gezonde bodem en de wisselwerking tussen meerjarige gewassen en dieren. Voor een sluitende nutriëntenbalans zijn ongeveer 25 koeien nodig. Daarvoor komt er een vrijloopstal met een compostbodem van houtsnippers. In de zomer, als de koeien buitenstaan, wordt in de stal groente verbouwd en daarna gaat de compost als goede mest naar de gewassen. Kippen zorgen voor natuurlijke plaagregulering en extra bemesting in de voedselbossen en heggenlandschappen. Zo wordt zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen, krachtvoerkorrels en andere externe inputs, een duurzame en zeer diverse voedselproductie gerealiseerd.
Een deel van de gronden is al ingericht en in gebruik. De komende jaren worden aanvullende gronden aangekocht en ingericht, op basis van een overkoepelend landschapsplan. De business case is helemaal doorgerekend en de initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat zonder jaarlijkse beheerssubsidies of inkomenstoeslagen een rendabele exploitatie haalbaar is. Voorwaarde is wel dat de grondkosten beperkt blijven. Dit is mogelijk door de inzet van een afwaarderingssubsidie van de provincie, voor de gronden die gelegen zijn binnen het Natuurnetwerk Brabant.
van Beuningen, Frank
TEAM
landbouw
Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen
landschapsarchitect
circular landscapes
permacultuur
Fruitzforlife
landbouw
BoerInNatuur
Fonds Natuurinclusieve sb.
landbouwer
REGIO ZUID
Door minerale bouwmaterialen te vervangen door biobased bouwmaterialen wordt de uitstoot van CO2 minimaal. Sterker nog: in biobased materialen kan CO2 voor lange tijd worden opgeslagen. Door met biobased materialen te bouwen wordt in feite CO2 onttrokken aan de atmosfeer. In tegenstelling tot de kostbare opslag onder de Noordzee wordt met deze vorm van CO2 opslag juist waarde gecreëerd in de vorm van woningen. Daarmee kan de bouw een actieve rol vervullen in de strijd tegen klimaatverandering. Voor vrijwel alle gebouwdelen zijn inmiddels biobased alternatieven zoals houtwol (isolatie) en hennepvezel en vlas (biocomposieten).
Maar vooral het gebruik van massief hout als materiaal voor wanden, vloeren, trappen en daken biedt grote kansen. Lokaal, snelgroeiend (laagwaardig) hout kan kruislaags worden verlijmd tot grote panelen in verschillende diktes. Uit deze panelen kunnen op industriële wijze bouwelementen worden geprefabriceerd inclusief de sparingen voor leidingen. Deze elementen worden op de bouwplaats ‘droog’ geassembleerd. Deze bouwwijze staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar biedt grote kansen voor de bouwsnelheid, de bouwkosten en de gezondheid van bouwvakkers. CLT-producten van populierenhout zijn technisch haalbaar, hebben een esthetische meerwaarde, maar in prijs nog niet concurrerend met vurenhout. Hiervoor dient de bestaande productieketen van populierenhout efficiënter te worden gemaakt.
Daarnaast kan een impuls gegeven worden aan het landschap en de lokale economie. Er is namelijk behoefte aan veel hout. Dit kan duurzaam worden gewonnen uit bestaande bossen door hier selectief bomen te vervangen door jonge aanplant van andere soorten. Hierdoor verbetert de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de vaak monotone productiebossen. Daarnaast kunnen nieuwe bossen en bosstructuren worden aangeplant. Zo wordt er in Noord-Brabant de komende jaren 11.000 hectare nieuwe natuur ingericht of verworven ten behoeve van het Natuurnetwerk Brabant. Dit biedt kansen voor het combineren van natuurontwikkeling en de productie van biobased grondstoffen. Populieren zijn hierbij waardevol als snelle bosvormers en bodemverbeteraars.
Productief Peppelland onderzoekt de ruimtelijke en technische mogelijkheden van het gebruik van hout uit Brabantse bossen, met name populierenhout, voor de Noord-Brabantse woningbouwopgave en onderzoekt de ecologische, cultuurhistorische, recreatieve meerwaarde voor nieuwe (productie)bossen, het versterken van landschapsstructuren en hoe Nederlands hout ingezet kan worden voor een massieve houtbouwstrategie.
Wittens, Job
TEAM
Hout
Peppelhout
Ontwerper
Studio Marco Vermeulen
Eigenaar perceel
particulier
Praedium
adviseur
StudioMarcoVermeulen
architect
REGIO OOST
Idee
Proefboerderij Haverkamp is een alternatieve bedrijfsopvolging die kansen biedt aan 6 tot 8 startende agrarisch ondernemers. De toekomstboeren delen grond, materieel, voorzieningen, tijd en afzetmarkt. De afbouwende boer biedt ruimte voor flexibele pacht van grond en bijbehorende bedrijfswoning.
Zo starten de ondernemers met weinig kosten en een laag risico. Door deze opzet ontstaat ruimte voor de toekomstboeren om doelgericht te gaan “experimenteren” met nieuwe biologische teelten, circulaire productietechnieken en het agrarische ondernemerschap.
Waarom
De boer gaat met pensioen en de familie wil de agrarische boerderij en de landerijen behouden voor de toekomst. Met de oprichting van een boerenlandgoed (NSW) borgen zij de cultuurhistorische landschapstructuren voor de lange termijn. Deze groenstructuur in combinatie met de grote variatie in teelten draagt bij aan meer biodiversiteit.
De boeren “bewerken” samen ook de lokale afzetmarkt om een optimale opbrengst te genereren en zo de kleinschalige landbouw financieel rendabel te maken.
Met de verschillende innovatieve biologische producten kan de boerderij zich onderscheiden.
Leringen
Een particulier innovatief initiatief als deze proefboerderij vraagt een gedoseerde ontwikkeling. De persoonlijke betrokkenheid van de eigenaren vraagt een omschakeling van cultuur in het familiebedrijf én fasering in de portemonnee.
Een innovatief concept in buitengebied kan niet zonder directe samenwerking met de gemeente.
Proefboerderij Haverkamp behelst meer dan verpacht van gebouwen en grond in een goed ruimtelijk ontwerp. Het sociaaleconomisch ontwerp van de collectieve agrarische invulling is de basis voor het behoud van de boerderij. Dat vergt tijd. De samenwerking tussen de gebruikers groeit in de praktijk.
Bijzonder is dat de agrarische functie van de biologische boerderij behouden kan blijven door het verdienmodel zo te kantelen.
Bisschop, Peter
TEAM
Landeigenaar
MTS Hekkert - Bettink
Architect
AMS Architectuur
Conceptontwikkelaar
Studio Maek
Landschapsarchitect
Niek Roozen
Ontwerper
Niek Roozen
Landschapsarchitect
Niek Roozen
Kwartiermaker groene projecten
Zin in Buiten
Conceptontwikkelaar
On(t)roerend goed
MTS Hekkert - Bettink
Landeigenaar
REGIO ZUID
Een klein aantal grote partijen domineert de voedselketen. De focus daarbij ligt op prijs. De meerderheid van de consumenten kiest voor lage prijzen en gemak. De gedachteloze consumptie en productie van goedkoop voedsel leidt tot meer goedkoop voedsel, maar ook tot de vernietiging van ons landschap en milieu, het verlies van biodiversiteit en uiteindelijk het verlies van onze voedselcultuur.
Boeren die hun producten niet anoniem in de markt willen zitten en voor een nichemarkt kiezen - zoals het houden van bijzondere rassen - hebben het vaak moeilijk. De regelgeving in de voedselsector is afgestemd op de industrie. Boeren kunnen alleen met respect voor mens, dier en omgeving ondernemen als zij een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. De omslag van prijs naar kwaliteit vraagt om regelgeving op maat, gedragsverandering onder consumenten en andere vormen van ketenorganisatie.
SMAAKSTAAT is een nieuwe samenwerking tussen boeren, consumenten en culturele instellingen. Door herwaardering en vernieuwing van onze voedselcultuur gaat SMAAKSTAAT het verlies aan diversiteit binnen ons voedsellandschap tegen. SMAAKSTAAT zet gelijktijdig in op de toename van de vraag en de versterken van het aanbod.
(1) SMAAKHAVENS: kleinschalige boerderijen die speciale rassen en onze voedselcultuur nieuw leven inblazen. De Walnoothoeve(n) wordt de eerste SMAAKHAVEN.
(2) Het SMAAKSTAAT platform: maakt het mogelijk om online exclusieve verse producten te bestellen en daarmee kleinschalige boeren te steunen en zeldzame rassen te behouden.
(3) Culturele acties: positioneren SMAAKSTAAT producten als de Rembrandts onder de etenswaren en brengen stakeholders rond de tafel.Pfannes, Eva
TEAM
Cultuur
Marres Museum
Architectuur
Ooze architects
Architectuur, Stedenbouw
Ooze Architects
Sociaal Ontwerp
Studio Meek
Sociaal Ontwerp
Vincent Wittenberg
Pluimvee en poeliersbedrijf
v.o.f. De Walnoothoeve(n)
Chef-kok
RIJKS
Architectuur, Stedenbouw
Ooze Architects
Architectuur, Stedenbouw
Ooze Architects
Stedenbouw
Ooze architects
REGIO OOST
Denk regional handel locaal!
Start-up Farm zet in op het aanjagen van nieuw ondernemerschap om agrarische vernieuwing te versnellen en nieuwe sociaal-economische dynamiek op het platteland op gang te brengen.
Ons voorstel in het kort is om boerenbedrijven, die ruimte over hebben of die hun eigen werkzaamheden wensen af te bouwen, nieuwe ondernemers te laten faciliteren. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten; dit kan nieuwe opbrengsten genereren voor de eigenaar en biedt nieuwe ondernemers de ruimte om zonder hoge voorinvesteringen te starten. Om dit op gang te brengen, zijn er twee zaken nodig; plekken om te ondernemen en een structuur om ondernemers te koppelen aan die plekken en ze waar nodig verder te faciliteren.
Kwekerij de Decohof gaat als eerste Start-up Farm beginnen met het faciliteren van startende ondernemers. Voor de beschikbare ruimte is in kaart gebracht welk type ondernemer met welk soort activiteiten aansluit bij de werkzaamheden op de boerderij. Verder hebben we de verschillende instapmogelijkheden voor de beginnende ondernemers gedefinieerd, zoals ingroeihuur en ‘profit sharing’.
De Decohof heeft de potentie om te transformeren naar een modern (start-up farm) landgoed:
1. het wordt opengesteld voor bezoekers;
2. een robuust blauw groen rood raamwerk, zorgt voor duurzame continuïteit;
3. gesloten kringlopen en een gezonde bodem vormen hiervoor de basis;
4. flexibele invulling door startende ondernemers wordt gefaciliteerd binnen het ruimtelijke raamwerk;
5. collectiviteit krijgt kans om te groeien onder de basisprincipes van De Decohof.
Naast de Decohof zijn er verschillende soortgelijke boerenbedrijven geïdentificeerd die zich zouden willen aansluiten bij deze beweging. Dat maakt dat er al een klein netwerk van plekken is, waar ruimte ontstaat voor nieuwe ondernemers. Om dit netwerk uit te groeien naar een structuur die nieuwe ondernemers en boeren faciliteert vraagt om een samenwerking van verschillende overheden, het onderwijs en het bedrijfsleven.
Team O
TEAM
Architectuur
Buro Moon
Landschapsarchitectuur
OTO Landscape
Urban strategies and concepts
Ravenkop
Urban strategies and concepts
Ravenkop
Grondeigenaar
Decohof
Grondeigenaar
Decohof
REGIO OOST
Doelstelling: Herstel en ontwikkeling van een rijk boerenlandschap, ondersteund door een waarderingssysteem voor boeren door boeren.
Nederland kent een verschraling van landschap en biodiversiteit, onder druk van intensivering van de landbouw. Boeren zitten veelal klem in een neergaande spiraal: hogere kosten, te lage productprijzen en sturende wetgeving drijven tot intensivering en opbrengstmaximalisatie. De inspanning die veel boeren leveren wordt onvoldoende gezien, gewaardeerd of betaald. Veel boeren zoeken creatief naar aanpassingen van hun bedrijfsvoering in combinatie met landschapsherstel. Maar velen komen echter niet in aanmerking voor relevante subsidieregelingen.
Sterboeren wil door toekenning van Landschapssterren inspireren en erkenning en stimulans bieden voor boeren die meer biodiversiteit en landschapsverbetering op de eigen percelen realiseren. Het initiatief wordt vorm gegeven ‘door boeren voor boeren’. ‘Sterboeren’ biedt een positieve impuls om onder boeren én omwonenden, afnemers, financiers, consumenten, NGO’s en overheden bewustwording, waardering én concrete synergie in gang te zetten.
Hoe werkt Sterboeren?:
Sterboeren biedt een ‘menu’ van door boeren zelf te checken en eventueel te nemen maatregelen en biedt zo nodig deskundig advies om natuur en landschap rond het eigen bedrijf te verbeteren. Sterboeren hanteert een laagdrempelig beoordelingssysteem. Toegelaten Sterboeren krijgen een bord voor plaatsing langs de weg. Sterboeren genereert media-aandacht en helpt boeren bij het ontsluiten van informatie en services.
Opschaling van het project
Begonnen in de gemeente Brummen beogen we vanaf 2019 op te schalen binnen de IJsselregio, onder andere door samenwerking binnen de ‘Cleantech Regio’ (‘stedendriehoek’ Apeldoorn-Deventer-Zutphen).
Kosten en inkomsten:
Een meerjarenbegroting betreft de kosten van een uitvoerend bureau, website, onkosten bestuur, adviesraad en jury alsmede praktische ondersteuning boeren (zaadgoed, plantmateriaal, advies e.d.); in 2019 naar verwachting € 55.000 oplopend tot € 260.000 in 2022. Een dekkingsplan omvat contributies, subsidies en betalingen vanuit de private sector.
Claringbould, Mariëtte
TEAM
landschapsarchitectuur
tlu landschapsarchitecten
agrariër
maatschap D-J & M. Schoonman
Maatschap D-J & M Schoonman
agrariër
Both ENDS
certificering duurzame producten
REGIO OOST
De tool wordt ontwikkeld voor het landgoed bij Kloosterhaar, onderdeel van Huize Almelo. Een gebied van ruim 340 ha met fraaie bossen, beken, heiden en hoogveenrestanten en enkele van de meest innovatieve landbouwbedrijven van Overijssel! De schaal van het landgoed maakt het mogelijk een aantal grote ruimtelijke opgaven gezamenlijk en integraal aan te pakken. De inzet van precisielandbouw maakt het mogelijk dit zeer duurzaam en economisch verantwoord te doen.
De milieuprestatiemeter maakt zichtbaar en meetbaar wat een bepaald gebied oplevert aan netto CO2-vastlegging, (vermindering van) nitraat- en fosfaatverliezen en vermindering van droogte- en waterschade. Als input worden gegevens gebruikt afkomstig van de ondernemers, de landgoedeigenaar en publieke bronnen. Ruimtelijke scenario’s bestaande uit bv rotaties of andere gewassen kunnen vervolgens eenvoudig worden doorgerekend.
Als voorbeeld is een verbeelding gemaakt van het circulaire precisielandgoed van de toekomst, met een veel kleinschaliger menging van teelten en meer verweving van natuur en productie, in verschillende combinaties. De milieuprestatiemeter kan deze transitie versnellen. Het maakt niet alleen een preciezer agrarisch gebruik mogelijk, maar ook een reële waardebepaling van de ecosysteemdiensten die worden geproduceerd. Huize Almelo wil hiervoor een voorbeeldgebied zijn.
In het kader van de prijsvraag is een eerste prototype ontwikkeld van de tool en een toepassing uitgeprobeerd op het landgoed. Voor de doorontwikkeling zal een apart consortium worden gevormd. De verwachting is dat medio 2020 een vermarktbare tool gereed kan zijn. Potentiële klanten zijn landgoedeigenaren, overheden en gebiedsorganisaties.Sloot - Aequator
TEAM
adviseur landbouw bodem water ecologie, contactpersoon
Aequator Groen & Ruimte
architectuur
Circular Landscapes
grondeigenaar
particulier grondeigenaar
ontwerper
Circular Landscapes
REGIO OOST
Verborgen Landgoed levert de gemeente (en provincie) diensten, door een leegstaand rijksmonument en een vrijkomende akker in ontwikkeling en beheer te nemen. Tevens worden nieuwe visies en methodieken ontwikkeld voor de omgang met dergelijke objecten en kavels. Het is een integrale aanpak waar cultuur- en natuurbeleving, erfgoedtoerisme en duurzame landbouw samengaan. Het Verborgen Landgoed en de creatieve enclave Buitenplaats Koningsweg vormen in onze visie een (culturele)verbinding tussen de stad Arnhem en de Veluwe.
Het leegstaande rijksmonument, een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwde hangar-boerderij, wordt een cultureel podium en informatiepunt van circa 350 vierkante meter, waar activiteiten worden georganiseerd die een relatie hebben met de thema’s kunst en cultuur, voedsel en landbouw, erfgoed en geschiedenis, landschap en natuur. Vanwege het verstilde karakter van de omgeving gaan de activiteiten mee in het ritme van de seizoenen.
Op de akker rondom de hangar-boerderij wordt onder de titel ‘Noordland’ landbouw in de vorm van agroforestry bedreven. Noordland werkt zoveel mogelijk biologisch en is gericht op het sluiten van lokale kringlopen. Er wordt een boomgaard aangeplant bestaande uit oude rassen fruit, noten en bessen. Runderen en schapen grazen onder de bomen. De rillen, hagen en ruige stroken biedt fauna een goede gelegenheid voor schuilen, nestelen en foerageren. Een lokale imker zorgt voor bijenvolken. Het fruit wordt geoogst en al of niet verwerkt verkocht. De organische reststromen daarvan worden lokaal gecomposteerd en weer aan de bodem toegevoegd en dat geldt ook voor snoeihout en blad. Noorland zet zich in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
henssen, marco
TEAM
architectuur
radartoren architectuur
landbouw
Maatschap H.K.C. Roelofsen-I. Roelofsen-Antuma
kunsten
Hans Jungerius
agroforestry
HNK Kunst & Cultuur
REGIO OOST
Via het eten van eikenproducten kunnen we de maatschappelijke en economische waarden op het platteland optimaliseren. Een op eiken gebaseerd productielandschap is rijk aan natuurwaarden, biedt grote voordelen op gebied van klimaat, water, duurzaamheid & recreatie en levert tegelijk een groot deel van het voedsel voor de regio.
Woldhoes wil een startpunt zijn van dit nieuwe productielandschap. Een voorbeeldlocatie en kenniscentrum voor het verwerken van eikels tot smakelijke producten. Ook hopen we andere grondeigenaren te inspireren om mee te doen en eiken te planten op hun (landbouw)grond.
We werken hiervoor aan:
de verwerking: van verse eikels via pellen, malen, ontlooien en drogen tot lang houdbaar eikenmeel;
de ontwikkeling van smakelijke en aantrekkelijke eikelproducten op basis van eikenmeel;
het aanplanten van jonge eiken voor landschap, natuur en oogst van de toekomst;
het uitdragen van deze visie, te beginnen in de regio Twente.Wij ambiëren hiermee dat op termijn een flink deel van de Europeanen wekelijks eikelproducten eet uit natuurrijke regionale landschappen op huidige landbouwgrond waar bomen zijn bijgeplant. Het eten van eikelproducten vergroot de betrokkenheid bij en trots op het landschap. Eiken zijn ook voor boeren een interessante optie: als één van de noten zijn ze een potentiële inkomstenbron.
Door de vele functies van de eik weer te waarderen en er nieuwe functies aan toe te voegen wordt de eik een aanjager voor plattelandsontwikkeling. De eik heeft hierin een multifunctionele rol: voeding, biodiversiteit, landschap, CO2-opslag, waterretentie, verhogen organische stof en schaduw voor dieren.
Lankreijer, Liane
TEAM
procesbegeleiding
Natuurlijk in je kracht
ecoloog
Woldhoes
grondeigenaar
Batweter
landschapsontwerp en natuurfilosoof
Part of Nature
architect
Can you imagine
landschapsontwerp
Het Buitenburo
REGIO OOST
De voedsel-coöperatie brengt consumenten in contact met de bron van hun voedsel en de boer met de afnemers van zijn producten. Daardoor zal de betrokkenheid van consumenten groeien evenals de kennis van de productie. Door directe afzet wordt de beleving van de consument versterkt, zijn de producten vers en is de voedselverspilling minimaal. Klanten worden leden en ook producenten kunnen op de boerderij (of hun eigen locatie) meedoen met het initiatief.
De natuurboerderij pakt het met haar visie ” Weet wat je eet” op een nieuwe manier aan, met een integrale kijk op de voedselproductie. De visie gaat uit van de draagkracht en inventiviteit van moeder aarde. Door ecologische wetten te hanteren die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem, is het mogelijk om een vorm van landbouw te ontwikkelen die biodivers en diervriendelijk is en met de natuur samenwerkt.
Wat betekent dit concreet? We willen zoveel mogelijk kringlopen sluiten m.b.t. water, energie en grondstoffen en werken zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. Gebruik van meerjarige gewassen (bomen, struiken, vaste planten en meerjarig graan) zorgt ervoor dat bodem en bodemleven niet onnodig verstoord worden. Een gezonde bodem neemt meer water op en houdt meer water vast, waardoor de afhankelijkheid van irrigatie afneemt. Meerjarige gewassen houden CO2 vast, wat het klimaat ten goede komt.
De coöperatie start met het leveren van eigen eieren en vlees, later komen er noten en fruit bij. Bezoekers kunnen een plukroute volgen. Daarnaast zal educatie over permacultuur en voedselbosranden een aanzienlijke rol krijgen.
Wittenhorst, Vincent
TEAM
grondeigenaar/ondernemer
Natuurboerderij Wittenhorst
architecten
Giesen Architectuur
Landschaparchitect
Hofstra/Heersche Landschapsarchitecten
Plantenteeltkundige
Innoplant
vermelding
TEAM
Architectuur
krft
Grondeigenaar
Welna BV
vermelding
TEAM
landschapsarchitect
Witteveen+Bos
grondeigenaar - pluimveehouder
Fladder Farm B.V.
vermelding
TEAM
Agroforestry
Toekomstboeren
Landschapsarchitectuur
Ymkje Van De Witte
Tuinbouw
Toekomstboeren
Specialist Community Supported Agriculture
Toekomstboeren
Veehouder
Toekomstboeren
Tuinbouw / Akkerbouw
Toekomstboeren
Freelance boer
Klarien Doet
vermelding
TEAM
Sociale ondernemer
ZorgtechnoService
Landschapsarchitect en senior ontwerper
OKRA Landschapsarchitecten BV
Architect
STRK
TEAM
ontwerp
Phi Architectuur
grondeigenaar
Maatschap 't Derkink
TEAM
Stedenbouwkunde, landschapsarchitectuur
Vollmer & Partners
ondernemer
Maatschap Natuurbegraven
architect, expertise: omgevingspsychologie
Vollmer & Partners
landschapsarchitect
Vollmer & Partners
student Ruimtelijke Ontwikkeling en Stedenbouw Saxion Hogeschool
Vollmer & Partners
TEAM
Project- & Gebiedsontwikkeling en vertegenwoordiging alle grondeigenaren
partikulier
ontwerpbureau voor landschap en stedenbouw
Urban Synergy
landschapsontwerp, planologie en milieuadvies
BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu B.V.
grondeigenaar / agrariër
Maatschap Pijnenburg
grondeigenaar / agrariër
Pelsdierenfarm Pijnenburg
grondeigenaar / agrariër
melkveefokkerij en -houderijC.M.J.B. Peters-van den Bosch
TEAM
Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning
Royal HaskoningDHV
Grondeigenaar (particulier)
nvt
TEAM
landschapontwerper
Eelerwoude B.V.
grondeigenaar
Landgoed De Gelder
TEAM
Architectuur / Stedenbouw
Rademacher de Vries
Grondeigenaar
Amspen B.v.
TEAM
Biologische melkveehouderij
De Dobbelhoeve
LandschapsArchitect
StadGoedLandGoed
Schilder, Beeldhouwer en Instalatiekunstenaar
Jeroen Doorenweerd
Bouwkundige
BA013
TEAM
ontwerper
Zautsen-Lichtobjecten
hbo docent filosofie
landeigenaar
architect
Richel Lubbers Architecten
TEAM
Contactpersoon/projectleider, architect
Rombou
grondeigenaar
Biologische melkgeitenbedrijf Groot Windenberg
Erfontwikkelaar
De Erfwontwikkelaar
TEAM
Voormalig Melkveebedrijf
Grondeigenaar
Ontwerper
Koolvis Studio
Zelfstandig ondernemer
Snoeperij de Bonte Koe
Jurist
------
TEAM
natuur & cultuur
Het Domein van Iedje
architectuur
Paul de Roos Architect
natuurontwikkeling
Babako
visualisatie
Paul Maas Illustratie
TEAM
Grondeigenaar
Maatschap, boer.
Landschapsarchitect
Arda van Helsdingen Landschapsarchitectuur
onderzoek, advies, ontwerp, proces voor verbinden van landbouw, voedsel, mens en landschap
Eet je Uitzicht!
omgevingsmanagement en -advies, verbinder en netwerk.
Eeckhof b.v.
TEAM
stedenbouw
MUST stedebouw
agrariër - grondeigenaar
Henk Wiersma
ruimtelijke economie
Bureau Buiten
beeldend kunstenaar / architect
Kunstenstichting Sint-Oedenrode
ontwikkelaar
Kunstenstichting Sint-Oedenrode
ontwerp landschap en openbare ruimte
MUST stedebouw
ontwerp landschap en openbare ruimte
MUST stedebouw
TEAM
Zorg-Recreatie-Agrarisch
Boerderij de Kleine Wildenberg
Strategisch Ontwerp
idiotes
Architect
Roodbont Architecten
TEAM
projectinitiator / exploitant
Gaaf Groen Wonen / Innoforia
locatie / grondeigenaar / mede exploitant
Van Dijk Water Management B.V.
Architect
Hendriks Architectuur Studio
TEAM
Proces- en projectmanager
And The People
Architect
And The People
Human Centered Design
And The People
grondeigenaar, hobby boer
Sellink Nijhuis
Eigendom:
Buurt: deel bouw carnavalswagen, kluslocatie;
Den Dekker: Verzamelgebouw bedrijven, verenigingen, flexplekken en andere functies, camperplaatsen, één cel paddenstoelen
Verantwoordelijkheid eigenaars & huurders: wandelpaden, landschapselementen, voedslebos
Facelift gebouwen
Koekkoek, K.
TEAM
Adviseur en coördinator
Eelerwoude
Landschapsarchitect
Eelerwoude
Gebiedskenner
Grenzeloos VOF
Eigenaar
Chadema
Landschapsontwerper
Eelerwoude
TEAM
(Landschaps)ontwerp, stedenbouw en planologie
BRO
Grondeigenaar
n.v.t.
Nazaat Casterse molenfamilie
n.v.t.
Landschapsarchitect
BRO
TEAM
grondeigenaar
Artima bv
architect
Mare Architectuur & Advies
TEAM
Ruimtelijk Adviesbureau/ Concept
De Blauwe Campus - BEECKK Ruimtemakers
Grondeigenaar
Landbouwbedrijf Louwers-Manders V.O.F.
Architect/ Ontwerper
Bas Termeer Architect
TEAM
Grondeigenaar, Organisatie ontwikkeling adviseur
Fluvère mens>kracht>organisatie
Architect
Betting Architect
Teamlid, Bouwkundig ingenieur
Davids Advies en Ontwerp Bureau
Teamlid, Ontwerper groene buiten ruimten
De Tuinen van Geerdink
Teamlid, Sociaal Geograaf
Zorgboerderij D'n Aoverstep
TEAM
agro-ecologische landbouw
Stichting Agrobosbouw NL
grondeigenaar
Lamers vof
landschapsarchitect en ontwerper
Bureau B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur BV
adviseur natuur- en landschapsbeheer
Natuur en Mens
adviseur natuureducatie
De Wereldboom
TEAM
Adviesbureau ruimtelijke ontwikkeling
Wing Process Consultancy B.V.
Fysisch geograaf en ondernemer
ZZP
Ondernemer
Groeien op Grootstal
Landgoedbeheerder/transitiecoach
Landgoed Grootstal
Grafisch ontwerper
OntwerpStudioLi
Grafisch ontwerper
HOOGHTIJ
strateeg, trainer en gespreksleider)
MarliesLeupen
Ontwerper Stedenbouwkundige
Reitsmastedebouw
Stedenbouwkundige/cultuur en ruimte
CUSVELLER cultuur&ruimte
Landschapsarchitect
Wing Process Consultancy B.V.
TEAM
Toerisme
Dijk van een Delta
Architect
Jeanne Dekkers Architectuur B.V.
Designer
Colette Colinde van Weelden
TEAM
varkenshouderij
Kuijpers Farmers vof
CREATIVE DEVELOPMENT AGENCY Marketing • Interior • Design • Architecture
Koolvis Studio
Ontwerpbureau stedebouw en landschap
UrbanSynergy
TEAM
biologische teelt
bioakker
Grondeigenaar en varkenshouder
Varkensbedrijf Neimeijer
Landschapsarchitect
The Citadel Company
TEAM
natuur- en milieu-educatie, recreatie
Stichting Educatieve Boerderij Tilburg-Loon op Zand
schapenhouderij
De Lachende Ooi
architectuur, bouwhistorie, restauratie
John van Lierop architectuur | bouwhistorie | restauratie
landschapsarchitectuur
RijkenVermaat
natuur- en milieu-educatie, recreatie
Stichting Educatieve Boerderij Tilburg-Loon op Zand
TEAM
Landgoedbeheer en -ontwikkeling
Stichting Landgoed Baest
landschapsarchitect
Stichting In Arcadië
cultuurhistoricus
Stichting In Arcadië
biologisch dynamische landbouw
De Beersche Hoeve BV
kunstenaar
Marc Mulders
landschapshistoricus
Natuurmonumenten
TEAM
Bio Melkveehouderij
Biologisch melkveebdrijf Honus
Eco Social Concept & Design
Aarde en Co
adviseur ruraal erfgoed / herbestemming / bouwkundig
Schamp Bouwkundig Advies
Landschapsarchitect MSc.
J.D. Tump landschapsarchitect
Landschapsarchitect MSc.
Track landscapes
TEAM
architect, herbestemming van monumenten, ruimtelijk ontwerp en begeleiding realisatie
Richèl Lubbers Architecten
Grondeigenaar, agrariër
De Rökker
Adviseur sociale innovatie
Lector duurzame leefomgeving
Hulpboerin
Landschapsarchitect
Kunstenaar
Expert food branche
Foodmarketeer
Zorgprofessional
TEAM
land- entuinbouw
Gebiedscoöperatie Oregional
food-concepten
Linette Mak
land- en tunbouw
Klein Amerika
architect
Archon
TEAM
RO en Landschapsarchitectuur
Noordanus & Partners
RO en Landschapsarchitectuur
Noordanus & Partners
Grondeigenaar/bewindvoerder
n.v.t.
TEAM
Agro&Food met natuur en recreatie
Koe Safari Vechtdal Hoeve
Agrariër
Landbouwbedrijf Mulder
Landschapsarchitectuur
ODIN Landschapsontwerpers
> bestemming wijzigen naar recreatie, ecologisch en duurzaam hergebruik van gebouwen en terrein
> ondermijning tegengaan, originele habitat in stand houden en gebouwen gebruiken voor duurzame energie, recreatie en educatie samenvoegen
> luxe glamping en B&B met fruit en pluk tuinMaes, Ronnie
TEAM
intensieve veehouderij
veehouderij/glamping
architect
Bolier Ontwerp & Bouwregie
Het ontwikkelen van Recreatie & Toerisme
Midpoint Brabant
TEAM
grondeigenaar
Hoeve de Berg
grondeigenaar
Hoeve de Berg
grondeigenaar
Hoeve de Berg
mede-ontwerper
Hoeve de Berg
architect
ODM architecten
TEAM
Ondernemer
Stichting het Kempische Heideschaap
ontwerper
Folded Architecten
TEAM
Management van de Leefomgeving
HAS Hogeschool
Bedrijfskunde Agri-foodbusiness
HAS Hogeschool
Projectbeheerder
Staatsbosbeheer
agrarisch ondernemer
Teunis
Tuin- en Landschapsarchitect
HAS Hogeschool
TEAM
landschapsarchitectuur en stedenbouw
Buro Lubbers
Architectenbureau Werkstatt
ondernemer
OmniExtract
melkveehouder
Van Genugten VOF
ondernemer
Maanvak B.V. | neovito
TEAM
grondeigenaar natuurterrein
Ketelwald BV
Landschapsarchitect
DLA+ Landscape Architects BV
TEAM
Architectuur
Buro Moon
Landschapsarchitectuur
OTO Landscape
Urban strategy and concept
Ravenkop
Urban Strategy and concept
Ravenkop
Architectuur
Jan Couwenberg Architectuur
Grondeigenaar
Hemelrijksche Hoeve
TEAM
overheid
gemeente Enschede
Zorgboerderij
De Viermarken
Belangenorganisatie
Stawel
Bewonersorganisatie
Stichting Het Wageler
Onderwijsinstelling
AOC Oost, locatie Enschede
Voetbalvereniging
RKSV EMOS
Basisschool
CBS De Zevenster
Architectenbureau
Bijkerk c.s. tuin- en landschapsarchitecten
TEAM
grondeigenaar/projectleider
nvt
stedenbouwkundige, landschapsontwerper
nvt
sociaalpedagogisch hulpverlener
Welzijn Nederland
TEAM
agrarisch/recreatie
Agri-kubus/Boerderij Natuurlijk
architect
Kim de Greef Achitectuur
landschapsinrichting
Carina Pijnenborg Landschapsinrichting
TEAM
design & consultancy
NIKE design & consultancy BV
grondeigenaar
Mts AJH en WJ Tolkamp
TEAM
Huiseigenaar
-
Grondeigenaar
Sparcs Ventures
Landschapsarchitect
NXTlandscapes
Ecologe/Antropologe
-
TEAM
bestuurder van grondeigenaar
Stichting Het Anker
Adviseur duurzame stedenbouw
ELMA Stedenbouw
ontwerper duurzame stedenbouw
ZNDesign
tuinder, pachter
VoF de Meander
bestuurder bewoners-stichting
Stichting Hogenenk
adviseur
TEAM
agrarisch ondernemer
Hoeve Baerlo
stedenbouwkundige
nvt
Lector Smart Energy Expertisecentrum Duurzame Innovatie
Avans Hogeschool
TEAM
Planoloog
Reland adviseurs b.v.
Landcshapsarchitect
Elings landschap b.v.
grondeigenaar
grondeigenaar
Kunstenaar / designer
Attelier van Asseldonk
TEAM
projectmanager, grondeigenaar, agrariër
Bureau Gezondheid Dichtbij
Architect, directeur
DAAD Architecten
TEAM
Pluimveehouderij en stallenbouw
Fladderfarm
Ontwikkelaar Nieuwe Businessmodellen
Ivanhoe Management
Biologische veehouderij & consumentenverkoop
Biologische Boerderij Bos & Akker
Architect
ANDRE VAN DE VEN ARCHITECTEN BV BNA OIRSCHOT
Horeca
Guldenberg hotel
TEAM
Ontwerp en Advies
De Transformator / RPHadvies
Ontwerp en Advies
De Transformator / Noorderlicht Architekten
Grondeigenaar / Boer
de Blankemate
TEAM
landerijen en landgoederen
st. IJssellandschap
projectcoordinator
Loeffen Advies
architect
Groen + Schild BV
TEAM
Agro-ondernemer
Grondeigenaar
Landschapsarchitect
Thus Landschapsarchitectuur & Stedenbouw
TEAM
community based agriculture
Stichting Herenboeren NL
Landschapsarchitect BNT
ViForis B.V.
Bos en Natuurbeheer
Vereniging Natuurmonumenten
TEAM
Agrarisch
Melis V.O.F.
Verandermanagement en duurzame inkoop
F-Fort b.v.
Architect
Onderwijs
Melis V.O.F.
Zorg
Melis V.O.F.
Agrarisch
TEAM
architectuur
Architect regio Deurne / Helmond
grondeigenaar
Natuurpoort de Peel
TEAM
Agrariër
mts willems
architect
Architect
Riskmanager
deelnemer
TEAM
Vastgoedeigenaar
a.s.r. real estate
Architect
TheNewMakers BV
TEAM
Organische Architectuur
Architectenbureau Acanthus
organische architectuur
ontwerper
grondeigenaar
TEAM
Architect
DAAD Architecten
Landbouwer/eigenaar Wenker Agro
Wenker Agro
TEAM
Toerisme
The Big Barn
Duurzame energie
Energieloze de Meierij
Sport
The Big Barn
Biodiversiteit
Bteam Oisterwijk
architekt
Studio Vleer
TEAM
recreatie
Lodges by Marlijn i.o.
ontwerper
architectenbureau Studio.nl
TEAM
grond- en gebouweneigenaar
Landgoed Kreil
ontwerper
VDW Architecten BV
TEAM
Architectuur en Stedenbouw
Cuijpers Advies
grondeigenaar
particulier
ruimtelijke ordening
John Stohr Advies
TEAM
Landbouw
Landbouwbedrijf Wentink
Architect
NEXIT architecten
TEAM
Architectuur
Maurer United Architects
Grondeigenaar en ondernemer
De Spranlkenhof
TEAM
Gezondheid
Gasterij en NatuurSpa Landschot
Ontwerper
Van den Hout & Kolen architecten
TEAM
mede-aanvrager
Agrarische Dagen Someren (ADS)
Aanvrager
Dorpsoverleg Someren-Heide
grondeigenaar / experimenteel glastuinder Shop
Tuinbouwloonbedrijf A.F.M. Kanters
Landschapsarchitect / Advies gebiedsontwikkeling
Pouderoyen Compagnons
mede-aanvrager
SHop cooperatieve dorpswinkel
TEAM
Grondeigenaar Bus 8, akkerbouw & whiskyproductie
Distilleerderij De Maashorst BV
Grondeigenaar Bus 8, akkerbouw & whiskyproductie
Distilleerderij De Maashorst BV
Architect
Architectenbureau Koppens
Senior adviseur kunst & ruimte BKKC
BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur)
Landschapsarchitect & kwartiermaker Unesco Geopark Peelhorst
Bureau Kragten
Designer in Rotterdam en opgegroeid op Bus 16 - co-owner trendlab, textile and material development, Graduate Design Academy 2009
Studio Tomorrow
Fotografe & kunstenaar in Amsterdam en opgegroeid op Bus 18 | Graduate AKV St. Joost, Breda – winnaar stipendium dialoog 2017 van Fotodok, Vrij Nederland en Stichting Dialoog
Sannevandenelzen.nl
Bouwkundig ingenieur
Ventek Bouwkunde
Geohydroloog en promoveert momenteel op de Peelrandbreuk |Faculty of Science, Earth and Climate, VU Amsterdam
Landslide
Designer in Rotterdam - co-owner trendlab, textile and material development, Graduate Design Academy 2009
Studio Tomorrow
TEAM
Melkveehouderij/landeigenaar
Piet van Meintjes hoeve
advisering
SOOH
ontwerper/kunstenaar
Paul van Rijswijk
Architect en Greenbuilding design. Ecologisch bouwen, ontwerp en 3D plus uitwerking tot bouwfase.
ASK
TEAM
Architect
Common Affairs
Landschap
Flux Landscape Architects
Toekomststrategie
Future Consult
Grondeigenaar/ontwikkelaar
Rotij Grondontwikkeling Oost/Roosdom Tijhuis
problemen waar Nederland de komende 25 jaar mee te maken krijgt. In
dit voorstel komen verschillende oplossingen voor verschillende
problemen bij elkaar: vergrijzing en krimp in de periferie én de druk op
stedelijke gebieden worden gecompenseerd met nieuwe woonvormen
voor ouderen die (zorg)voorzieningen op maat krijgen.van den Heuvel, Frans
TEAM
grondeigenaar
Powertothepieper.nl
Architectuur
AMS Architectuur
Architectuur en Stedenbouw
BFAS Architectuur & Stedenbouw
civiele techniek en en buitenontwerpen
SNK Buitenprojecten
civiele techniek en en buitenontwerpen
SNK Buitenprojecten